Subscribe Us

header ads

Hobbit di Indonesia Pupus 500,000 Tahun Lalu

Hobbit di Indonesia Pupus 500,000 Tahun Lalu
REUTERS - IMEJ menunjukkan proses arkeologi di gua Liang Bua di Pulau Flores, Indonesia.
Dalam satu kajian telah mendapati manusia kenit yang dipanggil Hobbit telah dianggarkan pupus kira-kira sjeak 500,000 tahun yang lepas, ia melampaui kiraan awalnya yang hanya menganggarkan 12,000 tahun.

Pasukan penyelidik telah membuat pengiraan semula berdasarkan sample speises Homo Floresiensis yang ditemui dalam gua di Flores.

Hobbit ini telah ditemui pada tahun 2003, dan telah menjadi berita sensai saintifik. Spesies Homo Floresienis ini bertubuh kecil dengan ketinggin sekitar 106 sentimeter. Otaknya pula hanya sebesar otak cimpanzi. Mereka menggunakan perlatan diperbuat daripada batu dan dipercayai digunakan untuk memburu gajah pigmi.

Penyelidik juga menyatakan, tiada bukti yang kukuh untuk menunjukkan Hobbit ini pernah bertemu dengan manusia moden, walaupun pada ketika itu manusia moden telah memdiami beberapa pulau disekeliling rantau itu.

Ahli kronologi geografi, Bert Roberts daripada Universiti Wollongong, Australia juga berkata bahawa kajian tidak menolak ada kemungkinan kepupusan Hobbit jug adalah adalah disebabkan manusia moden

Dalam pada itu, ahi antropologi paloe, Matt Tocheri daripada Universiti Lakehead, Kanada menyatakan benyak haiwan telah pupu di Pula Flores pada ketika itu seperti gajah kecil, burung botak marabou gergasi, burung hering dan cicak naga Komodo gergasi. – Reuters

Post a Comment

0 Comments