Subscribe Us

header ads

Kelebihan Dan Manfaat Habbatussauda

Kelebihan Dan Manfaat Habbatussauda


Habbatussauda merupakan tumbuhan yang dijumpai di kawasan Mediterranean dan kawasan gurun beriklim sedang. Banyak kajian telah dilakukan.

Namun, sebahagian besar ditulis dalam bahasa Arab, kerana pendedahan kepada dunia antarabangsa tidak begitu banyak dibuat mengenai kelebihan dan manfaat dari Habbatussauda ini.

Habbatussauda secara tradisional digunakan untuk beberapa keadaan dan mempunyai banyak kelebihan seperti untuk menghasilkan wajah yang cerah, membantu merawat batuk dan asma, kencing manis, selsema, keguguran rambut, tekanan darah tinggi, kesukaran tidur, sakit otot dan sendi, mual dan muntah, mengurangkan kolesterol, merawat batu buah pinggang dan sebagainya.


Ciri-ciri utama HABBATUSSAUDA

1. Nilai pemakanan Habbatussauda

Habbatussauda kaya:
• glukosa monosakarida, xilosa dan sebagainya.
• polisakarida
• asid lemak tak tepu (asid lemak tak tepu, EFA).
• EFA tidak boleh dihasilkan oleh badan kita, kerana itu merupakan sumber utama asid amino diet yang membentuk karotena protein yang merupakan sumber vitamin A, kalsium, zat besi, dll

2. Sistem kekebalan tubuh dari Habbatussauda
Kajian yang dilakukan di Arab Saudi mendapati, nigella kerja Sativa untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh anda (power terhadap penyakit). Oleh kerana itu mungkin penting dalam kawalan kanser, AIDS dan penyakit berkaitan yang lain.

3. Anti-histamine
Histamin adalah sebuah zat yang dilepaskan oleh sel mast di dalam badan yang menyebabkan kesan alergi (alahan). Habbatussauda mengandungi bahan yang menghalang protein kinase C, zat yang mencetuskan pengeluaran histamin.

Kerana asma pesakit sering menderita alergi, nigella sativa mungkin akan diambil secara terus menerus oleh pesakit.

4. Anti-tumor
Dalam kajian vitro telah berusaha untuk mencegah pembentukan sel-sel tumor Sauda hitam. Oleh kerana itu, baik untuk digunakan untuk membantu menghalang kanser.

5. Anti-bakteria
Penyelidikan bahan ini mendapati ia mempunyai aktiviti anti-bakteria. Habbatussauda dijumpai untuk mengawal bakteria seperti E. coli, dan Shigella spesies V.cholera.

Ini bermakna nigella sativa baik bagi mereka yang menderita beberapa jenis penyakit seperti cirit-birit dan perut masalah lain.

6. Anti-radang (anti-keradangan)
Habbatussauda dijumpai untuk mengurangkan keradangan (bengkak). Oleh kerana itu baik bagi pesakit asma (mengurangkan radang dalam paru-paru), ekzema (penyebab alergi gatal, kulit merah, dll) dan arthritis (bengkak sendi).

Muhammad mengatakan dalam hadis yang dikutip dari kitab Ash Shahihain:
"Gunakanlah Habbatussauda 'kerana di dalamnya terdapat ubat dari segala macam penyakit kecuali As Sam (kematian)" (HR.Bukhari, Muslim)


Di antara bahan-bahan dari Habbatussauda adalah Minyak Tetap (tepu dan tak tepu), Minyak Base (sterol, thymohydroquinone, carvone, limonine, cymene), Alkaloid, saponin dan Asid Amino.

Dalam kitab Al Tibb An-Nabawi (Nabi Medicine Cara) ditulis Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, Minyak Habbatussauda juga dikenali sebagai Al Habbah Al Plat.

Dalam buku tersebut, dinyatakan bahawa Seed dapat menyembuhkan 50 penyakit tanpa manfaat kesan sampingan.Antara dari Habbatussauda lain:

1. Anti-inflamasi, menyembuhkan keradangan sakit tekak.
2. antiarthritis, menyembuhkan rematik.
3. Analgesik, mengubati sakit gigi
4. Aktiviti hormon, mengatur haid dan meningkatkan aliran susu.
5. Antiseptik, mengubati bau mulut.
6. Antivirus, penyembuhan selsema dan flu.
7. dermatologi, merawat jerawat dan penyakit kulit lain.
8. saluran kencing, mengubati saluran kemih dan batu ginjal.
9. Sistem kekebalan tubuh, meningkatkan daya tahan tubuh untuk menangkal penyakit.
10. Saluran pencernaan, ubat mabuk, sembelit kejang, dan pundi kencing.
11. Sistem peredaran, meningkatkan kekuatan jantung.
12. Nematocidal, mengubati cacing pita.
13. saluran pernafasan, mengubati sesak nafas (asma).

Post a Comment

0 Comments