Subscribe Us

header ads

Ramadhan : Waktu Rehat Akan Dikurangkan 30 minit

tan sri dr ali hamsa


Kerajaan akan mempertimbangkan cadangan untuk mengurangkan waktu rehat kepada 30 minit sepanjang bulan ramadhan untuk membolehkan kakitangan pulang setengah jam lebih awal.

Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa berkata beliau akan membawa usul ini ke Kabinet untuk dipertimbangkan.

"Ini hanya terpakai pada bulan puasa untuk membolehkan kakitangan Muslim untuk meninggalkan pejabat lebih awal," kata Dr Ali.

Jika cadangan ini diterima, waktu rehat penjawat awam Persekutuan, agensi adalah selama 30 minit sepanjang bulan puasa berbanding bulan biasa selama 1 jam.

Beliau juga memberi jaminan bahawa operasi di semua pejabat kerajaan tidak akan terjejas dengan langkah ini.

Beliau berkata kerajaan telah mengamalkan tiga waktu kerja yang fleksibel di mana kakitangan mempunyai pilihan apabila untuk memulakan kerja.


#UPDATE : Jadual Waktu Bekerja Kerajaan Sempena Ramadhan 2016


PELAKSANAAN WAKTU BEKERJA BERPERINGKAT PADA BULAN RAMADAN

Bagi pejabat di negeri Perlis, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang dan Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur dan Putrajaya).

Waktu Pejabat untuk WP4, WP5 dan WP6 ialah dari pukul 7.30 pagi hingga 5.00 petang.

Waktu Rehat dari pukul 1.00 petang hingga 1.30 petang (Isnin hingga Khamis) dan 12.30 tengah hari hingga 2.30 petang (Jumaat) seperti di Jadual 1 berikut:

Jadual 1: Waktu Bekerja Berperingkat di Perlis, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang dan Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur dan Putrajaya)

Ramadhan : Waktu Rehat Akan Dikurangkan 30 minitBagi pejabat di negeri Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan.

Waktu Pejabat untuk WP4, WP5 dan WP6 ialah dari pukul 7.30 pagi hingga pukul 5.00 petang.

Waktu Rehat dari pukul 1.00 petang hingga pukul 1.30 petang (Isnin hingga Khamis) dan 11.45 pagi hingga 1.45 petang (Jumaat) seperti di Jadual 2 berikut:

Jadual 2: Waktu Bekerja Berperingkat di Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan

Ramadhan : Waktu Rehat Akan Dikurangkan 30 minitBagi pejabat di negeri Sarawak, Waktu Pejabat untuk WP4, WP5 dan WP6 ialah dari pukul 7.30 pagi hingga pukul 5.00 petang.

Waktu Rehat dari pukul 1.00 petang hingga pukul 1.30 petang (Isnin hingga Khamis) dan dari pukul 12.00 tengah hari hingga 2.00 petang (Jumaat) seperti di Jadual 3 berikut:

Jadual 3: Waktu Bekerja Berperingkat di Sarawak

Ramadhan : Waktu Rehat Akan Dikurangkan 30 minit


PENJAWAT AWAM BOLEH PULANG AWAL 30 MINIT PADA BULAN RAMADHAN 3

Bagi pejabat di negeri Kedah, Kelantan, Terengganu dan Johor, di mana hari Jumaat dan Sabtu merupakan Hari Rehat Mingguan.

Waktu Pejabat untuk WP4, WP5 dan WP6 ialah dari pukul 7.30 pagi hingga pukul 5.00 petang (Ahad – Rabu) dan 7.30 pagi hingga 3.30 petang (Khamis).

Waktu Rehat dari pukul 1.00 petang hingga pukul 1.30 petang (Ahad-Khamis) seperti di Jadual 4 berikut:

Jadual 4: Waktu Bekerja Berperingkat di Kedah, Kelantan, Terengganu dan Johor

Ramadhan : Waktu Rehat Akan Dikurangkan 30 minit


Walau apapun WP di atas, bagi waktu bekerja selain daripada waktu bekerja pejabat, ia adalah tertakluk kepada peraturan semasa yang telah diperuntukkan kepada Ketua Jabatan bagi mengatur waktu bekerja pegawai terlibat.

Dengan berkuatkuasanya Surat Pekeliling Perkhidmatan ini, Surat Edaran JPA.SARAAN (S) 1619 Jld.18(44) yang bertarikh 12 Jun 2015 adalah dibatalkan.

Post a Comment

0 Comments